SOCIAL TV

Πάει καιρός τώρα, που ακούω ότι η τηλεόραση αργοπεθαίνει, όπως και οι εφημερίδες. Χρειάζεται, λένε οι ειδικοί, ένα θαύμα για να αναστηθεί και να πάρει τα απάνω της. Αυτό το θαύμα υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια και λέγεται διαδίκτυο (γνωστό σήμερα και ως web 2.0). Αν δεχθούμε πως η τηλεόραση είναι μια από τις σπουδαιότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις του παρελθόντος, τότε χρειάζεται επειγόντως κάτι από το μέλλον, για να συνεχίσει να υπάρχει και να μην καταλήξει απλώς ένα, άλλοτε, μαγικό κουτί, που στις μέρες μας μάλιστα έγινε πλακέ και μοιάζει περισσότερο με υπερσύγχρονο πίνακα ανακοινώσεων.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η σύγκλιση και σύζευξη τηλεόρασης, διαδικτύου έχει κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί με τον ερχομό της ψηφιακής τηλεόρασης.                    Η μετατροπή του σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό δίνει υποσχέσεις για εικόνα και ήχο υψηλής ποιότητας, καθώς και για τη δυνατότητα συμμετοχής του χρήστη – τηλεθεατή σε ένα δυναμικό, διαδραστικό περιβάλλον, στο οποίο η τηλεοπτική εμπειρία δεν περιορίζεται στην παθητική «κατανάλωση» θεάματος, αλλά περιλαμβάνει δραστηριότητες επιλογής σκηνών, οπτικής γωνίας, συνδυαστικού περιεχομένου κλπ. Βέβαια, τέτοιες καινοτομίες και ανέσεις δεν έχουμε δει ακόμα στην πράξη, όμως τα πρώτα βήματα γίνονται.  Οι πάροχοι  υπηρεσιών διαδικτύου διαφημίζουν προσφορές με πακέτα, που σου επιτρέπουν εντελώς νόμιμα να μετατρέψεις τον υπολογιστή σου σε προσωπικό κινηματογράφο, για να βλέπεις έργα πρώτης προβολής. Τι γίνεται όμως με την άλλη περίπτωση. Αυτή στην οποία δεν γίνεται ο υπολογιστής σου ένα είδος τηλεόρασης, αλλά η τηλεόραση σου ένα είδος υπολογιστή;

Ήδη κυκλοφορούν στην αγορά οι πρώτες τηλεοράσεις που σου επιτρέπουν να σερφάρεις απευθείας στο διαδίκτυο, χωρίς καλώδια και σύνδεση με το PC. Ιδού λοιπόν η νέα μορφή της τηλεόρασης που, παρεμπιπτόντως, είναι τώρα καρφωμένη στον τοίχο του σαλονιού μας και με το φως της LED οθόνης προσπαθεί να μας «ζεστάνει» περισσότερο από το αναμμένο τζάκι. Δεν ξέρω αν αυτό είναι πράγματι το θαύμα στο οποίο αναφέρονται συχνά οι τεχνολόγοι, οι επικοινωνιολόγοι και όσοι αναλύουν το παρόν του μέλλοντος μας. Εκείνο που ξέρω, είναι πως εγώ και οι φίλοι μου πηγαίνουμε ακόμα σινεμά και μετά βόλτα κάπου έξω, ακόμα και αν – κάποιοι από εμάς – έχουμε στα σπίτια μας home cinema. Τις συνήθειες μας φυσικά, τις γνωρίζουν, μεταξύ άλλων ειδικών οι κορυφαίοι      ( μελετητές και κατασκευαστές) της τεχνολογίας, καθώς και οι βασιλιάδες του marketing. Γι’αυτό σκέφτηκαν: «αφού το κάναμε που το κάναμε το θαύμα, ας είναι και χρηστικό». Έτσι, αποφάσισαν μαζί με τον υπολογιστή να «φυτέψουν» και μια τηλεόραση στα κινητά τηλέφωνα.  Για εμάς, που θέλουμε να τα παρακολουθούμε όλα, αλλά δε μένουμε, παρά ελάχιστα, στο σπίτι.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, πολλοί είναι οι νέοι που χρησιμοποιούν σήμερα το κινητό τους για να σχολιάσουν, με τη βοήθεια των διαδικτυακών εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter και το facebook, τις εκπομπές που παρακολούθησαν (μέσα από τη φορητή συσκευή τους). Αυτή η άμεση επικοινωνία με φίλους, η ανταλλαγή απόψεων και σχολίων με αφορμή ένα τηλεοπτικό θέαμα, οδηγεί στην ανάπτυξη ενός ακόμα φαινόμενου – κοινωνικού δικτύου. Το φαινόμενο αυτό, που αφορά και περιλαμβάνει την τηλεόραση ( ή τηλεθέαση) στη νέα μορφή της, ονομάζεται Social TV.  Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να παρακολουθήσουμε μια εκπομπή μαζί με τους φίλους μας (και να τη σχολιάσουμε παρέα), δεν είναι ανάγκη να τους καλέσουμε σπίτι μας ούτε να πάμε εμείς στο δικό τους. Μπορούμε να κοιτάμε, ο καθένας στην οθόνη της φορητής του συσκευής και ταυτόχρονα να συζητάμε ηλεκτρονικώς (δηλαδή να κάνουμε chat και “Like”) για ό,τι μας αρέσει. Τώρα, που η τηλεόραση μας συνδέθηκε με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης, έγινε σίγουρα κοινωνική. Αυτό που αναρωτιέμαι, είναι μήπως με μια τέτοιου είδους επικοινωνία, εμείς, γινόμαστε πιο αντικοινωνικοί χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Νικόλας Περδικάρης

perdikarisn@gmail.com

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s