Ο κώδικας της ποίησης (σε τοίχους και όχι στίχους)

Πάνω που είχα αρχίσει να πιστεύω πως στην εποχή μας και στη χώρα μας δεν γίνονται πια θαύματα, εμφανίστηκε μπροστά μου ένας τοίχος για να με διαψεύσει. Όχι δεν ήταν από αυτούς που ορθώνονται μπροστά σου εμπόδιο, με το σύνθημα «ως εδώ ήταν φίλε, δεν πας παραπέρα»! Αντιθέτως, ήταν από εκείνους που όταν κάνεις να τους αγγίξεις, το χέρι σου βουλιάζει μέσα στο σοβά, διαπερνάει τα τούβλα και φτάνει ως πέρα… στην άλλη μεριά της πολυκατοικίας σου. Μα εδώ το θέμα μας δεν είναι ο τοίχος, αλλά το θαύμα που είναι «γραμμένο» επάνω του και μάλιστα με κωδικό. QR Code, για την ακρίβεια. Ίσως το πιο δημοφιλές «αλφάβητο» του μέλλοντος, αν όχι του παρόντος.

 Όπως με τον κώδικα των γραμμών (Bar Code), έτσι και με τον κώδικα QR (Quick Response Code) μπορεί κανείς να «αποθηκεύσει» μέσα στα «σύμβολα» ένα μεγάλο όγκο δεδομένων, από κείμενα, μέχρι φωτογραφίες κ.λπ. Η συγκεκριμένη κωδικοποίηση είναι απολύτως αναγνωρίσιμη, αλλά όχι και κατανοητή από τον καθένα. Αυτό που στο μάτι φαίνεται σαν τυπωμένο «κέντημα» από ψηφίδες, δεν είναι παρά η απεικόνιση των «κρυμμένων» πληροφοριών. Για τη «μετάφραση» αυτής της γλώσσας των υπολογιστών χρειάζεται ένα «έξυπνο» κινητό, που σκανάρει το «σχεδιάγραμμα» και εμφανίζει στην οθόνη του τις λέξεις ή τις εικόνες που υπάρχουν «πίσω» από τον κώδικα.

 Μα που βρίσκεται επιτέλους αυτός ο «QR Code»; Μήπως είναι κάπου χαμένος μέσα στα λειτουργικά συστήματα ή γραμμένος μέσα στα – περιορισμένης πρόσβασης – πεδία διαχείρισης των ιστοσελίδων; Όχι, ο κώδικας QR είναι εκεί έξω: στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στις βιτρίνες των μαγαζιών και ακόμα πιο έξω. Στους δρόμους της πόλης, στην Αθήνα και αλλού. Και τι λέει; Μπορεί να λέει και ποιήματα, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου και ο Ιωάννης Δημητριάδης. Διδάκτωρ πληροφορικής ο ένας, ποιητής και μεταφραστής ο άλλος. Η συνεργασία τους έδωσε ουσιαστικά μια νέα πρόταση, για το πώς μπορούν να γράφονται από εδώ και στο εξής οι στίχοι στα παγκάκια, τα τοιχάκια και τις κολώνες. Και ιδού το θαύμα! Μέσα στις παραστάσεις των ασπρόμαυρων σχημάτων κρύβεται μέρος από τον πνευματικό «θησαυρό» του Καβάφη και του Ελύτη! Αν δε με πιστεύεις, βάλε μπροστά το κινητό σου και διάβασε. Θα βρεις και ποιήματα νεότερων, όπως του Ρούβαλη, του Αμανατίδη, της Ηλιοπούλου και άλλων.

Αν πάλι δεν αγαπάς την ποίηση ίσως τώρα να αλλάξεις γνώμη, γιατί εκτός από μάθημα στο σχολείο, εκτός από «μισοτελειωμένη» ανθολογία στο κομοδίνο, εκτός από αναφορά στο κουβάρι του έρωτα που δεν μπορείς να ξεμπλέξεις, η ποίηση μπορεί να είναι και η παρηγοριά σου. Και αφού το κεφάλι σου γέμισε με τόσα, που δε χωράει πια στίχους για τις δύσκολες ημέρες, κάνε τουλάχιστον ένα «κλικ». Καθώς περνάς, ας πούμε, από το Γκάζι ή το Σύνταγμα, ρίξε μια ματιά στα «γραμμένα» της πλατείας και ψάξε για κάτι που μοιάζει με μεταμοντέρνο σταυρόλεξο. Όταν το βρεις, το σούπερ κινητό σου θα διαβάσει για σένα αυτά που θέλει να σου πει ο ποιητής. Απλά και καθαρά. Η Ποίηση έχει τη δική της ιστορία. Κάποιοι τη γράφουνε στον τοίχο με QR Code.

 Περισσότερες πληροφορίες: http://www.codepoetry.gr/about/

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s